29 септември 2019

Породност - Целесъобразност - Работоспособност


Породност - Целесъобразност - Работоспособност

Част от отговора ми на едно писмо.
(текстът е от 1.03.2017 г.)

-=-

Ще започна с една мисъл на Щефаниц, която, ако не се лъжа и ти си цитирал доста често по форумите, а именно (перефразирам, защото текста в оригинал в момента не е пред мене).

Щефаниц казва: "Уверете се, че моето овчарско куче ще остане работно куче, което бе моята цел и за която съм се борил през целия си живот".

Щефаниц казва и още нещо, което е близко по съдържание до горното и остава не толкова известно за по-голямата част от аудиторията. а именно: "Practical value is the only touchstone for beauty".

Именно за тези негови думи ще се "хвана", за да направя по-долния коментар.

Преведени на български език, думите на Щефаниц са: "Практическата стойност е единственото мерило за красота".

Когато говорим за ползвателна порода, каквато е НОК, на първо място се следи дали селекцията е водена и дали се води именно в такова направление - наличие на някакви качества, демонстриране ниво на тези качества, предаване твърдо на наследниците същите тези качества.

Лично аз никога не съм разбирал това делене на представителите на дадена порода (не говоря само за НОК, а въобще) на шоу-клас, пет-клас, работен клас и т.н. Всичко това е в резултат на комерсиализацията на кучкарлъка и превръщането му в средство за правене на пари, а не да се спазват и следват анатомофизиологическите и психически проблеми и състояния на кучетата.

През 1989 г. водихме в Марибор разговор с привърженици на "show-кучетата" и "working-кучетата". И двата лагера бяха категорични: кучето преди всичко трябва да има глава (мозък), а после визия. Дотук добре - да, НОК без качества не е НОК, а само стандартно копие на това, което Щефаниц е искал да създаде и е създал.

Това, което написах до тук, ще излезе като сляпа подкрепа на така наречените работни кучета. Да, но не е така! Не е така, защото според законите на селекцията и според принципите на Щефаниц няма такова нещо - визия без качества и качества без визия.

Защо съм посочил, че оценката на едно куче трябва да е на принципа "Породност - Целесъобразност - Работоспособност".

Първо, какво ще рече породност? Говорим за куче (кучета), които доказано трябва да са от дадена порода - в случая НОК. Съответствие на стандарта, по всички параметри, които например могат да се вземат при една комплексна преценка (кьорунг), а не някой самоповярвал си селекционер да ги определя в изложбения ринг.

Второ, какво ще рече целесъобразност? Това куче, което вече отговаря на "породност" или казано с други думи е НОК, трябва да се знае с каква цел е селекционирано. И тук не говоря дали е водена селекция само по фенотип (външни белези) или само по характер, чрез който се покриват някакви норми от изпитания.

Трето, какво ще рече работоспособност? Тръгваме отначало: кучето е НОК, водена е селекция такава каквато трябва да бъде (по-надолу ще напиша) и доказва на практика че върши работата, за която е селекционирано.

Има един принцип в развъждането, който гласи: "Фенотипът е отражение на генотипа". Това означава, че по своите външни белези (екстериор) кучето трябва да отговаря и да е в състояние да изпълни качествата си, които носи като наследственост. А тези качества са неговата работоспособност, изразена чрез:

- издръжливост (не напразно има тест, при който кучето трябва да бяга в умерен тръс 25 км и да не дава никакви външни признаци за умора и неспособност за вършене на нещо друго). Това изисква здрава костна система с обилна мускулатура, здрави ставни връзки, правилно заъгляване, правилно поставяне на задни и предни крайници, развита и изразена холка, прав, леко извит към кръстеца гръб, дълга опашка, за да направлява движенията и т.н.

- обоняние - способност да открива различни мирисни следи. Това изисква достатъчно дълга лицева част на черепа, широка и масивна носна гъба, с добре отворени ноздри, достатъчно влажна, за да може да задържа летливите молекули от предмета или предметите, които търси.

- адаптивност - бързо приспособяване към нова и непозната среда (включително и стресова), което ще рече здрав тип (сангвиничен) нервна система, бързи възбудни и бързи задръжни рефлекси, лесна управляемост, индиферентност към непознати, привързаност към близки и познати и още много в този род.

Въобще, горното е бегло и частично доизясняване на това, което съм имал предвид, казвайки, че критерият за оценка на едно куче от служебна порода трябва да се базира именно на показателите и реда по който съм ги дал: "Породност - Целесъобразност - Работоспособност".

Отворен съм към дебатиране, ако имаш въпроси или пък евентуално не си съгласен с моята теория при условие, че мотивираш твоята.

П.П. Ще вметна едно мое наблюдение, което няма да коментирам. Оставям го на аудиторията за размисъл.

Бях на една изложба и неволно улових разговор между двама души. Единият питаше другия защо не си изкара кучето от клетката, да го раздвижи, да направят една-две обиколки на стадиона. Отговорът бе: "Защото ще се измори и ще се изложим в ринга".

Коментарът е за вас !

Няма коментари: