31 октомври 2010

Сизър Милан - големият палячо

За „говорещия с кучета”
или говорещата глупост

Поводът да напиша следните редове е провокирала ме публикация във вашето списание. Става дума за материала „Инстинктите създават поведението”, поставен под изключително ангажиращото заглавие „Психология”.

В общи линии публикацията се явява като своеобразна реклама на дейността на Сизар Милан, самообявил се за „говорещ” (по-точно – „шептящ”) с кучетата.

Преди няколко години Сизър Милан и неговите „оригинални” методи на дресировка започнаха да се рекламират и в нашата страна. Първата информация ми попадна от някои български интернет-форуми.

Моя позната ми изпрати поредица от дискове, на които бяха качени филмчета с дейността на Милан. Още първите кадри започнаха да предизвикват някакви съмнения в мен. Достатъчен бе фактът, че между действията на кучето и показването чрез камерата, се получаваха разминавания. Така например, Милан започва да обяснява как приучва кучето на някакъв прийом, което камерата показва. Малко след това кадъра е вече на готово отработената команда, без да се проследяват действията на „говорещия с кучета”. Съвсем случайно в друг негов филм забелязах (нещо, което камерата явно неволно е запечатала, защото не бе показано цялото действие) насилствено въздействие върху кучето. Малко след това, клетото животно бе показано как е изпълнило командата, а ухиления до ушите Милан продължаваше с теоретизирането си.

Когато един човек бива прекалено много порицаван или прекалено много хвален, ако искаме наистина да го разберем, трябва по-детайлно да го проучим. Кой и какъв е в същност Сизър Милан.

Фризьор на кучета, бивш собственик на салон за разкрасяване, установил в даден момент, че могат да се „правят пари” в много по-голямо количество, когато навлезеш в света на кучето, а не само в неговата космена покривка.

Клавдия Качинска, автор и собственик на списанието „Барк мегъзин” (Bark magazine) казва: „Сизър Милан е позьор, фалшив мъж, нямащ лиценз за специалист по поведение на кучетата”. По-нататък Качинска продължава: „Аз съм шокирана с какво лекомислие хората са готови да му се доверят”.

Кен Рамирез, специалист по поведение на кучетата и управител на център за обучение напълно отрича силовите прийоми, които Милан прилага, за да приучи „по-твърдите” кучета да изпълняват команди. Рамирез казва: „За някои от кучетата, които обучавам да откриват експлозиви, бих си позволил някои от методите на Милан, но към това бих пристъпил в изключително краен случай”.

Патриция МакКонъл, професор, доктор по зоология, автор на книгата „На Кучето с любов”, казва:  „Разберете преди всичко своите емоции и емоциите на вашето куче. Много поведенчески проблеми биха се разрешили, ако собствениците се научат как да се отнасят с кучетата си, ползвайки постиженията на науката, а не на такива като него (имайки предвид Милън)”.

Дженис Брадли, специалист по поведение на кучетата, дресьор и автор на книгата „Кучетата хапят” определя методите на Милън като хвърляне „прах в очите” на неговите привърженици. Всички се възхищават на усмивката му, чувството му за хумор, а никой не се вглежда как в съответния момент той манипулира с кучето, което е в ръцете му.

(Забележка: В Ютюб може да бъде открит клип, на който Милан обяснява на аудиторията как се управлява куче, маха наляво-надясно с едната си ръка, а никой не забелязва, че в другата му ръка има мини дистанционно, с което се въздейства върху електрошок, поставен от долната страна на нашийника на кучето.)

Концепцията на Милън за доминантността се базира на стари поведенчески проучвания от началото на 60-те години на миналия век и то – при вълците, а не при домашното куче.

През 60-те години учените установяват, че вълците формират големи глутници, в които всеки индивид се бори да заеме позицията на водещ или казано с езика на етологията „алфа”. Сизър Милан, без да е запознат с поведението на вълците и различията на определени поведенчески реакции при кучетата, започва да налага тази „алфа” теория за смесени групи (хора-кучета). За съжаление тази теория за доминантността се подема от редица сериозни учени и за дълги години става господстваща в сферата на поведението на домашното куче. Никой не се замисля над факта, че кучето не е вълк, че йерархическа структура между индивиди от различни биологически видове не може да бъде сформирана.

„Алфа” теорията е силов метод на обучение на кучетата, който понастоящем е отречен от всички сериозни специалисти занимаващи се с поведение на кучето. Всички дресьори на кучета започват да се придържат към методите на Бил Колер и Артър Хагърти, които са изцяло силови. Преди години, когато се снабдих с книгата на Колер „Методите на Колер за обучение на кучета” не се впечатлявах от това, което вече е недопустимо в сериозната психология на кучето. Но по него време ние бяхме подвласти изцяло на „силовия” метод. Масово се рекламираха строгите нашийници и то – със зъбци за впиване в шията на кучето. В книгата „Служебно куче”, издателство на МВР (препечатка на оригинално съветско издание), се препоръчваше забранителните команди да се отработват с помощта на токови удари. По-късно на Запад се появиха цели компании, разработващи електрошокови нашийници. Никой не се замисляше какво става с психиката на кучето. Важен бе крайния резултат, задоволяващ потребността на хората.

За съжаление на цяла плеяда „силови дресьори”, „алфа” теорията бе развенчана от един от нейните създатели.

Дейвид Меч е човекът, който посвещава повече от 50 години от своя живот в изучаване поведението на вълците в естествена среда. Той е човекът, който пръв разгадава структурата на вълчата глутница в реални условия. Той е човекът, който се дистанцира от Милан, заявявайки, че това което е при вълците е много далеч от това, което Милан изкуствено пренася при кучето. Меч казва: „Ако това (алфа теорията) работи при вълците, то няма нищо общо с човешкото семейство”. Друг е въпросът, че в момента самият Меч прави ревизия на някои свои ранни констатации, но това не е тема за този коментар.

Редица световно признати специалисти по поведение на кучето апелират предаването на Сизър Милан да бъде свалено от екран. Никълъс Додман, безспорен авторитет в областта на поведението на кучето, преди повече от 5 години сезира редакцията на Нешънъл Джеографик да спре предаването на Сизър Милан като заблуждаващо собствениците на кучета, а от там – и вредно както за тях самите, така и за домашните им любимци. The American Humane Association излезе през 2006 г. с публично изявление по медиите за грешните техники, прилагани от Сизър Милан. Американската асоциация на ветеринарните лекари, занимаващи се с проблеми на поведението също отрича методите, прилагани от Сизър Милан.

И въпреки всичко Нешънъл Джеографик продължава с филмите на Милън. Въпреки всичко Милън продължава да се усмихва. А всъщност – дали не се присмива ?!

4 коментара:

cynology каза...

Г-н Анонимен,

Нямам негативно отношение към Сизър Милан, а към методите които използва за корекции на поведението на кучето. Методи, които бяха популярни допреди 20-30 години и които всички специалисти по поведение на кучето категорично отричат.

Негативизма ми по отношение на "палячото" е, че спекулира с незнанието на клиентите си, възползвайки се чрез изкуствено създаваната му популярност и по този начин опорочава цялата наука зоопсихология.

Когато започнете да се изразявате стилистически и граматически по-грамотно, може да Ви отделя повече внимание в нарочен коментар, специално за Вас. За сега мога само да Ви кажа, че не само, че имам кучета, но се занимавам само и единствено с кучета повече от 40 години.

И не ползвам нито кучетата си, нито знанията си за тях, за да печеля пари!

cynology каза...

И ако по-внимателно сте чел, а не бързал да изявите нивото си, щяхте да видите, че в материала ми са цитирани поредица от видни учени, специалисти по поведение на кучето. Имена, които определено нищо не Ви говорят.

Анонимен каза...

Да си призная, откакто съм гледала някои от епизодите на "Говорещият с кучета", винаги дават кучето проблемно, а след това е вече "излекувано" от проблема си. Имам малко хъски и уж го гледам, за да науча нещо полезно, но единствено виждам проблема и вече след това готовото решение.
Междудругото може ли линк към въпросния клип в Ютуб? Не знам как точно му е заглавието и не мога да го намеря...
И все пак, някои от нещата, които казва трябва да се знаят от обща култура. Някои мои роднини и приятели ми казват също дребни, но съществени неща, които Сизър Милан изрича, като да не се проявява негативност, да си спокоен и т.н.

от Елодия

cynology каза...

Здравейте, Елодия!

Не ми стана ясно линк за какво искате.
Може да ми пишете, ако желаете на личната ми електронна поща, за да дообясните и ако мога, да Ви отговоря.

Колкото до Милан, подходите му към кучетата са грешни, много от коментарите му са заблуждаващи, теориите, които развива, са отречени от науката.

Пощата ми е: office@cynology.info
Понякога тази поща не допуска някои писма (отчита ги като спам), затова може да пишете и на пощата ми cynology@gmail.com.

Поздрави,

Николай Атанасов