08 октомври 2009

Тестове за характер, проведени с Аслан – куче от породата Кангал

Може би някои от форумците ще си спомнят за една история, която разпространих в интернет пространството преди 2 или 3 години. Ставаше дума за моята позната Елизабет фон Бухвалд, която откри в Германия развъдник за Кангали, които бяха в много окаяно състояние. С помощта на властите, тя успя да изземе всички кучета. Развъдника бе закрит, а собственика осъден пожизнено да няма право да отглежда кучета.

Много от кученцата попаднаха в добри ръце по целия свят. По-долу помествам историята на едно от тях, което бе изпратено в САЩ.

Кученцето се казваше Аслан, а преди няколко дни получих писмо от стопанката му Бренда Бувос, която ми разказа за изключително голямото му постижение. Аслан получил Therapy Dog International Сertificate (TDI), по-долу е описана методиката.

Преводът е направен от Ели Баранова, за което й изказвам своята сърдечна благодарност !!!
























Тестове за характер, проведени с Аслан – куче от породата Кангал

В началото на теста, тя (стопанката) и кучето са били поканени в голяма зала, тип конферентна, със съответната заседателна маса, на която са заели местата си доброволците провеждащи теста. Аслан е бил принуден да чака спокойно до стопанката си и други изчакващи хора с кучета в единия край на залата. След като е минало определеното време за изчакване без кучето да прояви каквото и да е нетърпение или нервност, те са били поканени по-близо до тестващите. Към Аслан поединично и едновременно са се приближавали различни на вид хора, с различни намерения към него. Единия от тестващите му е говорил тихо и го е погалил по главата, в това време две деца с топки са се заиграли пред кучето. Едното от децата също се е приближило до Аслан да го погали, в това време друг изпитващ го е подръпнал леко за опашката. Жена с бебе на ръце се е приближила, погалила го е, говорила му е, след което е поставила бебето в бебешка количка и го е разходила няколко пъти пред кучето. Други тестващи също са галили Аслан неколкократно, като в същото време са го подръпвали за ушите, поглеждали са и зъбите му.
В цялата тази ситуация, на стопанката е било забранено да се намесва с команди или реч. Аслан е бил благоразположен и щастлив от човешкото внимание, през цялото време е помахвал с опашка, а когато едно малко момиченце го е погалило отстрани по хълбоците, той дори е легнал по гръб, давайки й да му почеше корема.
Това е била първата част на теста. Тук стопанката споделя, че е била щастлива от факта, че през изминалите месеци преди този тест е водила Аслан неколкократно на карнавали, които са се провеждали в тяхната област и според нея, свикването с тази обстановка много е помогнало на кучето.

За втората част на теста са помолили стопанката да напусне помещението. В залата са влезли съвсем различни тестващи, които са запачнали симулация на скандал помежду си, като това е било придружено със звуци като от изстрел. Кучето е било нащрек, но е останало спокойно на мястото си. След това са счупили нещо на пода, като Аслан отново е проявил само любопитство, но без страх или агресия.
Това е била втората част на теста. Стопанката споделя, че през това време е била със затаен дъх пред залата, мислено поздравявайки се за решението си да води Аслан често на конни състезания, където той да свиква с такъв тип шумове!

Третата, последна част от теста е била на „терен”, като терена е представлявала същата сграда, но вече извън залата. Трябвало е Аслан, придружен от стопанката си и нова група тестващи, да се спусне максимално бързо по шумно, кънтящо стълбище, като по време на тяхното слизане, от долу по стълбите тичайки се изкачват двама младежи, които минават покрай кучето (то тича надолу, те тичат нагоре и всичко наоколо кънти от стъпки и гласове). В подножието на стълбището, изненадващо за Аслан преминава инвалидна количка с доброволец на нея, като едновременно с това в обратна посока върви мъж, който изпуска метален предмет на земята. След това Аслан, воден от стопанката си се приближава към асансьор, от който излиза разнородна, забързана тълпа хора, които преминават плътно край кучето. Друга тълпа хора приближава отзад и се качва заедно с Аслан в асансьора, нареждайки се плътно около него в тясното пространство. След като асансьора спира, тълпата хора излиза преди кучето.
През цялото време Аслан остава спокоен, само леко любопитен!!!

С това теста приключва. Стопанката е поканена да чуе резултата и е била поздравена, че тя и Аслан като екип, са пръвите издържали и трите фази на теста, в размките на един ден! Безкрайно щастлива, тя получава съответния сертификат, който позволява на Аслан да работи като терапевтично куче в голяма детска болница!

Отделно стопанката разказва, че в рамките на същата седмица, в която се е провел теста, Аслан е прогонил койот от задния им двор и е спасил възрастно семейство съседи от нежелано присъствие. Второто е станало, защото кучето познава колите на всички съседи и когато вижда на алеята непознат автомобил, предупреждава хората в къщата с мощен лай, от който натрапника се качва обратно на колата си и се отдалечава от там.

По думите на стопанката Аслан има завидна преценка за всяка ситуация и неговите стопани могат да разчитат почти 100% на нея. Казват, че той може безпогрешно да различи кога хората около него играят и кога имат лоши намерения; кой изстрел е от фойерверки примерно и кой от пушка. Стопанката споделя, че когато броди с Аслан в гората, той се превръща в съвсем различно куче, което е винаги нащрек и в готовност да я защити.

Няма коментари: