08 ноември 2014

Нетипично заскачане при кучетата



На 26 Октомври, 2014 година получих писмо със следното съдържание:

"Здравейте, търсих доста, но така и не намерих отговор, който да ми го изясни, а видях че Вие сте писал за това и реших отново да Ви пиша.

Когато мъжко или женско куче се качва върху друго от същия пол и симулира чифтосване, какво точно означава? На няколко места четох различни версии, каква е точно истината?

Поздрави."

Тъй като въпросът е интересен, често пъти срещам по форумите всевъзможни писаници, реших да дам отговор публично в личния си блог.

Това симулиране на копулация (заскачане) е често срещано при кучетата, без значение от тяхната порода, възраст или физиологическо състояние. В специализираната литература се среща под названието "неподходящо" или "нетипично" заскачане (Inappropriate Mounting).

Кучетата често заскачат кучета, други животни, хора или различни обекти. Това се приема като нежелан акт от собственика на кучето, а и от останалите хора.

При научни изследвания, след вариационностатистическа обработка е установено, че 12.2% от всички кучета демонстрират копулация. От тях 73.3% са мъжки кучета, от които 56.1% са кастрирани.

За подрастващите и младите кучета симулирането на копулация е нормално явление, свързано с тяхното сексуално съзряване.

При по-възрастни кучета, които се отглеждат ограничено (вързани, без разходка или с недостатъчно движение по време на извеждане), подобно поведение е израз на невротизираност. Тъй като тези кучета са ограничени в контактите си с женски, които евентуално са в еструс или излъчват по-високи от нормалното естрогенни хормони, мъжките пренасочват сексуалното си поведение (реакции) към други обекти, вкл. и хора.

За мъжки некастрирани кучета нетипично заскачане може да се демонстрира, когато животното е ограничено по отношение на други действия и това се явява една от най-достъпните и невъзпрепятствани поведенчески реакции, които то може да прояви без значение на мястото, времето или средата, в която то се намира.

Симулирането на копулация често е израз на доминиране на дадено куче над друго. Страхливото куче демонстрира цялата гама на подчинение, при което по-силното куче често пъти се качва върху него и симулира извършване на полов акт.

Във всички случаи демонстрирането на нетипична копулация е признак за слаба социализираност на кучето!

Ако кучето демонстрира копулация, не трябва да се наказва. Най-лесният и безобиден начин е чрез отклоняване на вниманието му от обекта, който то се стреми да заскочи. Това отклоняване може да се извърши чрез подканване на кучето към игра, постепенно отдалечаване от обекта, към който то е проявявало копулационен интерес и ангажиране на вниманието с други дразнители.

Няма коментари: