23 април 2015

За кастрирането, коментар върху изказване във www.dog.bg

wind,

От гледна точка на нашите егоистично-консумативни качества и третирането на кучетата като същества, предопределени да ни служат безропотно и да правим с тях това, което е въпрос на нашите прищевки, ти си абсолютно права. Разсъжденията ти също са логични и така както разглеждаш въпроса, няма място за възражения.

Само че, аз винаги разглеждам нещата от гледна точка интересите и статуса на съответното животно, неговата биология, измененията, които настъпват в него и до колко това е свързано със здравословното му състояние. И тук ти вече не си права.

Първо, кастрацията е намеса в биологията (физиологията) на кучето. Всяка една намеса и то по такъв агресивен начин, с отстраняване на изключително важни органи, се отразява негативно на животното.

Отстраняването на половите жлези (яйчници и тестиси), отстраняването на изключително съществен орган (матка) е свързано с тотална промяна в хормоналния баланс на кучето (на всеки бозайник).

Няма да се впускам в примери, защото те са достатъчно много е ще трябва да навляза в теми като ембриология, репродуктивност и т.н. И нещо много, много съществено, което никой (поне сред нашите ветеринари и любители на кучета) не отчита. Кастрацията води до изменение на менталните способности на кучетата. Възможно е някой да се появи и опита да ме опонира. Това е негов проблем, а не мой. Аз говоря факти, доказани експериментално, статистически достоверни и предмет на академични изследвания и публикации.

Второ, не е вярно, че половото въздържане при мъжките кучета е нещо страшно за тях. Сперматозоидите се произвеждат постоянно в тестисите. Общо взето на всеки 24 до 48 часа има по една готова "порция" за "изстрелване". Няма животно (включително и при хората), което всеки 24 часа да има еякулация (да осъществява полов акт). Организма има компесаторни механизми, които се "справят" с излишъка на сперматозоиди. Да, половата възбуда (при мъжките) е резултат на отделяне на тестостерон, който има отношение и към други реактивни състояния при кучето. Но те също имат свойството "компесаторност" и при невъзможност на реализиране на полов акт, нивото също спада.

Трето, не е вярно, което също е доказано в поредица от изследвания, че некастрираните животни (мъжки или женски) са повече предразпложени към заболявания на половата система от кастрираните. Това е в сферата на митовете, разпространявани най-вече от ветеринарите, защото КАСТРАЦИЯТА е БИЗНЕС. А всеки, който е заинтересован от финансова гледна точка, ще даде съвет: Кастрирайте, Ваксинирайте, Хранете с готови храни и т.н. Само като пример: допреди няколко години в една клиника извършваха кастрации за 60 лв. Миналата година, цената вече беше 80 лв, а при информация отпреди няколко дни - вече е 120 лв. За същото това време на нито един консуматив, свързан с кастрацията, цената не е повишена!


Много може да се пише по темата, но е безсмислено. Жалко е, че се пропагандират теории, които малко се познават, не се разглеждат комплексно, а винаги само и единствено от това дали нашите интереси не са нарушени, без да се интересуваме от интересите на животното.

Няма коментари: